sobota 22. srpna 2015

„Lásko-prosimtě, může být žena šulin?“

Peter May: Pán ohně



Vzhledem k tomu, že čeština není můj mateřský jazyk, první věc na co jsem se ptala manžela po přečtení poutavého dílka Petera Maye (samozřejmě jen a pouze z čisté lásky k jazykovědě) bylo:
„Lásko-prosimtě, může být žena šulin?“
Protože to je hlavní kámen úrazu celé knížky.

Poutavá detektivka


Příběh je skvělý, i když trochu americký. S překvapením zjišťuju během čtení, že pan May je dítě mlhavého Avionu a nikoli GMO kukuřicí vykrmený jižanský svéráz ze Států. Nicméně dokáže vtáhnout do děje a to i navzdory tomu, že zápletka není nijak složitá, a charaktery oslnivé.
Pravděpodobně za naprostou fascinaci v mém případě může pečlivé nastudování reálií současné Číny, dokonalý, zábavný a živý popis ulic Pekingu a severních teritorií, kam hlavní hrdiny autor vyšle v závěru knihy na menší „romantickou“ projížďku. Je skvělé, že třeba na rozdíl od Brownova Inferna popisy ulic nepůsobí strojeně, ani že by se autor vytahoval svými znalostmi.


Hlavní hrdina a hrozná Američanka



Čínský detektiv Li Jen je sympatický, přímý a nezákeřný Mirek Dušín, ovšem s koulema na rozdíl od M.D., což dodá jeho charakteru na uvěřitelnosti. Vede celkem vyrovnaný, úspěšný a bohatý život pekingského mladého a nadějného komisaře až do doby než se mu připlete do cesty pološílená a afektovaná americká patoložka bez špetky sebereflexe, ale za to s velkým množstvím pih a zlatavých vlasů, které dokáže po třech vodkách s tonikem, limetkou a ledem patřičně prodat.
Američanka Margaret je jako osina v zadku, ale díky tomu vzniká v knížce napětí nejen při vzájemné sympatii obou hlavních hrdinů, ale i zvláštní reakcí mezi čtenářem a knížkou, ve kterém se mísí vztek a fascinace, rozčarování a zvědavost.

Nedůležité ohořelé tělo


Hlavní zápletka detektivky se točí kolem ohořelého těla jednoho vysoce postaveného vědce, který uhořel za nejasných okolností jednoho jasného rána v pekingském parku Ž´-tchan, ale slouží nikoli k vyvolání napětí, podle klasické thrillerové šablony, nýbrž jen jako pozadí k hlavnímu ději, které se odehrává v ulicích Pekingu při přeměně Margaret a Liho a překopání jejich základních životních hodnot a jistot.

Narušitelé



Idylku zábavného a fascinujícího orientálního dobrodružství ruší jen pár maličkostí (kromě hlavní hrdinky doktorky Margaret Campbellové), většinou spjatých s čínskými reáliemi.
Hlavní hrdina Li Jen (v knížce familiérně jen Li) má dobrého přítele, který se shodou okolností jmenuje Jung-Li, což je lehce matoucí a mě evokuje „mladšího Liho“.
Detektiv Li si také každou chvíli zapálí (zapálí – cha cha), což aspoň vysvětluje kdo asi je tím záhadným pánem ohně, inzerovaném v titulku knihy, však zcela opomenutým v ději. Díky cigaretám pana Liho jsem také zjistila, že i když už víc než 3 roky nekouřím, závislosti jsou sviňa. Aspoň, že nejí třeba každou chvíli oříškovou čokoládu, protože to bych po přečtení knížky zcela určitě dosáhla porážkové váhy.
A bonbůnek nakonec, moje nejoblíbenější ulice: Čchao-jang-men Nan-siao-ťie – kdo mi ten název řekne po třetím pivu, má u mě čtvrté a páté.

Na závěr ukázka autentického jazyka knížky, dle vzoru Petry Hůlové v Paměti mojí babičce a samozřejmě doporučení

„Patolog Wang se nacházel hluboko v útrobách Centra pro technologickou kriminální analýzu, mnohopodlažní budovy, která sousedila s chu-tchungem Pchao Ťü“

Knížka je vhodná pro velice široký spektrum čtenářů, včetně těch, které už nudí páter Knox, i pro naprosté nováčky, kteří si chtějí jen přičuchnout k detektivkám, dále pro nudící se manželky s touhou po trocha vzrušení a romantiky až po dobrodruhy, kteří se učí čínsky a chystají se na sedmiletou pěší tůru přes vnitřní mongolské stepy na sever Číny.







Naše hodnocení:  


                  ČÍST











Kniha se dá koupit i jako E-kniha nebo audiokniha.
Kniha zapůjčena z knihkupectví Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat